Diyette Aşure Tüketimi
Aşura Günü, Muharrem ayının 10. günüdür.
İslam inancına göre bu günde Hz. Nuh' un gemisinin tufandan kurtarılması, Hz. Yunus' un balığın karnından çıkması, Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi gibi birçok önemli olay olmuştur.
Gelelim beslenmemizdeki aşureye:
1 kasesi 300- 379 kkal enerji içermektedir. İçerisindeki baklagiller, tahıllar, meyve ve yağlı tohumlar ile bolca besleyici ögeler içerir. Bu nedenle özellikle büyüme çağındaki çocuklar, emzikli anneler, gebeler diyabet gibi bir rahatsızlığı yoksa rahatlıkla tüketebilir.
Posa içeriği yüksektir, bağırsak sağlığı açısından önemlidir. Demir, kalsiyum, potasyum gibi mineraller, B grubu vitaminler, C ve E vitamini içermektedir. Ayrıca kolesterol içermez.
1 kase aşureye ortalama 30 gram rafine şeker eklenmektedir. Bu miktar, çoğu insanın günlük en fazla alabileceği şeker miktarını geçmekte.Benim önerim şeker ilavesini minimumda tutmak olacak. Tatlandırmak için kuru meyveler ve tarçın en güzel seçenek olacaktır. Az miktarda bal veya pekmez de ilave edilebilir.
Balın doğal olmasına dikkat edilmelidir. Pekmez hazır ise glikoz/ fruktoz şurubu ve katkı maddeleri içerip içermediği kontrol edilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder