Demir Emilimini Arttırmak İçin Ne Yapılmalı?


Besinlerde hem ve hem olmayan demir olarak iki tip demir bulunmaktadır.
Hem olmayan demir bitkisel kaynaklı besinlerde bulunur ve emilimi hem demire göre daha azdır.
Hem demir özellikle hayvansal yiyeceklerden ette daha fazla bulunur. Kırmızı ette beyaz ete göre daha fazla demir bulunmaktadır.
Ayrıca kuru meyveler, yağlı tohumlar, susam, yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez demirin iyi kaynaklarıdır.

Bitkisel Demir Kaynakları İle İlgili Yanlış Bilinenler:

  1. Ispanakta demir olduğu doğrudur fakat yüksek miktarda değildir.Maydanozda hatta taze nanede bulunan demir miktarı daha fazladır.
  2. Kuru kayısı, en fazla demir içeren kuru meyvedir.
  3. Kabak çekirdeği en fazla demir içeren yağlı tohumdur.Karpuz-kavun çekirdeğinin de demir içeriği fazladır. 
Ülkemizde başta kadınlar olmak üzere özelikle gebe ve emzikli kadınlarda demir yetersizliği anemisi görülmektedir.


Birkaç ufak püf noktasıyla demir emilimi arttırılabilir:

  1. Hayvansal besinlerin sınırlı olduğu beslenmede yeterli miktarda C vitamini alımıyla demir emilimi artmaktadır. C vitamini yemekle birlikte alınmalıdır. Salatalara haşlanmış kurubaklagil ilave edilebilir. Nohut salatatası gibi alternatif salatalar yapılabilir.
  2. Bitkisel besinden oluşan yemeğe  C vitamininin yanı sıra et  ilavesiyle de demir emilimi arttırılabilir.
  3. Tahıllardan ekmeğe mayalandırma işlemi uygulandığında demir emilimini engelleyen fitatlar parçalanmaktadır. Böylelikle demirin emilimi artmaktadır.
  4. Çay, kahve ve kakao; içerdiği polifenoller demirin biyoyararlılığını azaltmaktadır. Çay ve kahve yemekten en az 45 dakika sonra içilmelidir.Yemekten bir saat sonra içilen çay, kahve demir emilimini etkilememektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bulgurlu Mercimekli Biber Dolması

Tarçın Kan Şekerini Düzenler Mi?