Diyebette Beslenme Önerileri
- HbA1c için %7'nin altında,
- Öğün öncesi kan şekeri 90-130 mg/dl,
- Öğün sonrası kan şekeri 180 mg/dl altında,
- LDL kolesterolü 100 mg/dl altında,
- Trigliserit değeri 150 mg/dl altında,
- HDL kolesterol değeri erkekse 40 mg/dl üzeri, kadın ise 50 mg/dl üzeri,
- Kan basıncı 130/80 mmHg altı olarak hedeflenmelidir.
3. Ana öğünlerde özellikle beyaz et ve balık olmak üzere et grubu, süt-yoğurt-ayran-kefir gibi süt grubu, tam buğday ve çavdarlı gibi esmer ekmek, kepekli makarna, bulgur gibi tahıl grubu, sebze-meyve olmak üzere 4 temel grup bir arada bulundurulmalıdır.
4. Çay şekeri, reçel, meyve suları, pirinç, beyaz ekmek, beyaz undan yapılmış unlu mamüller gibi basit karbonhidratlar yerine kurubaklagil, bulgur, tam buğday unlu ürünler gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
5. Meyve suyu yerine meyvenin kendi, mümkünse kabuğuyla birlikte tüketilmelidir.
6. Doymuş yağlar insülin salınımını olumsuz, doymamış yağlar insülin duyarlılığı ve glikoz toleransını olumlu etkilemektedir. Bu nedenle hayvansal kaynaklı doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edilmelidir.Bunun için gün içerisinde salatalara saf zeytinyağı eklenebilir, tansiyon problemi yoksa zeytin tüketilebilir, fındık-ceviz badem gibi yağlı tohumlar tüketilebilir. Ayrıca haftada 2 gün balık tüketimine özen gösterilmelidir.
*** Yağlı tohumlar tüketilirken işlenmemiş ve kabuğu soyulmamış olanları tercih edilmelidir.
7. Yemekler haşlama, fırın, buğlama gibi sağlı pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
8. Magnezyum, çinko, krom gibi minellerin eksiliğinin diyabet prevelansı ile ilişkili olduğu çalışmalarda bulunmuştur. Yeterli vitamin-mineral alımı için dengeli beslenilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzmanından destek alınmalıdır.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü'n Kutlu Olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder