Migren İçin Beslenme Önerileri
Migrenin Dünya' da görülme sıklığı %10'dur.1.dereceden akrabada migren olması migrenin görülme olasılığını arttırmaktadır.Ayrıca yaşanılan çevrenin de migrenin görülme sıklığını etkilediği belirtilmektedir.
Migren için nasıl beslenilmeli, nelerden uzak durulmalı?
- Öğün atlanmamalı, aç kalınmamalıdır.
- Öğünlerde şeker ve şekerli besinler gibi basit karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı. Bunun yerine kuru baklagil, sebze, meyve, tahıl gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarına yer verilmelidir.
- Çay, kakao, kahve, kola gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
- Araştırmalarda migrene sahip bireylerin magnezyum eksikliğine sahip olduğu saptanmıştır. Özellikle menstrual dönemdeki kadınların beslenmesinde sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyumdan zengin besinlere yer verilmelidir.
- Besin alerjisi migren ataklarını tetikleyebilmektedir. Kişi alerjisi olduğu besini tüketmemelidir.
- Soğuk içecekler, dondurma sık sık tüketilmemelidir.
- Monosodyum glutamat içeren ve katkı maddeli yiyecekler tüketilmemelidir.
- Sucuk, salam, sosis gibi sodyumnitrat içeren besinler, karaciğer gibi sakatatlar tüketilmemelidir.
- Çikolata, fındık, ceviz, muz, kabuklu deniz ürünleri, mantar migren ataklarını tetikleyebilmektedir.
- Peynir başta olmak üzere süt ürünleri de migreni tetiklemektedir.
- Omega 3 yağ asitlerinden olan EPA (eikosapentanoik asit)' in baş ağrısını önlediği belirtilmektedir.Bu nedenle beslenmede düzenli balık tüketimine yer verilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder