12 Adımda Kalbinizi Koruyun
1. Hızlı kilo kaybından kaçının.
Hızlı kilo kaybı serbest yağ asitleri ve trigliseritlerinin artışına neden olmaktadır.
2. Şeker ve şekerli yiyecekleri tüketmeyin.
Aşırı sükroz tüketenlerde trigliserit, total kolesterol, VLDL kolesterol, LDL kolesterol artışı görülmekte.
3. Beslenmenizde zeytin, zeytinyağı, fındığa kararında olmak şartıyla yer verin.
Bu besinler tekli doymamış yağ asitleri içermektedir.Teki doymamış yağ asitleri, kötü kolesterolü (LDL kolesterol ) düşürmektedir.
4.Beslenmenizde antioksidan vitaminler olan A,C ve E vitaminlerini yeterli düzeyde almaya dikkat edin. Bunun için yeterli düzeyde taze sebze ve meyve, tahılları tüketin.
E vitamini kötü kolesterolü (LDL kolesterol ) azaltmakta, iyi kolesterolü (HDL kolesterol)
arttırmaktadır.
A ve C vitamini lipit peroksidasyonunu önlemektedir.
5. Folik asit ve B6 vitaminini yeterli düzeyde almaya dikkat edin.
Süt ve süt ürünleri, etler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler B6 vitamininden zengin besinlerdir. Yine süt ve süt ürünleri,yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sebze ve meyveler, kurubaklagiller folik asitten zengindir.
6. Günlük 25-35 gram lif alınmalı.
Bunun için her gün sebze ve meyve, haftada 2 gün kurubaklagiller tüketilmeli.
7.Haftada 2-3 kez balık tüketmeye dikkat edin.
Balık başta omega 3 içeriği ile kalp koruyucudur.
8. Ceviz ve fındık gibi yağlı tohumları günde bir avucu geçmeyecek şekilde tüketmeye çalışın.
E vitamini, magnezyum içerikleri, posadan zengin oluşları, çoklu doymamış yağ asitleri içerikleri ile kalp koruyucudur.
9.Günlük tuz tüketiminin 5-6 gramdan ( 1 çay kaşığı kadar) fazla olmamasına dikkat edin.
10.Gün içerisinde yeterli düzeyde yürüdüğünüzden emin olun.
11.Çay, kahveyi günde 3 kupayı geçmemek şartıyla tüketin.
12. Doymuş yağı fazla almamaya çalışın.
Doymuş yağ özellikle kırmızı et, tereyağında bulunmaktadır, kötü kolesterolü (LDL kolesterol ) arttırmaktadır.
29 Eylül Dünya Kalp Günü'nüz Kutlu Olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder