Ekmek Tüketilmeli Mi?

         Ekmek toplumumuzda önemli bir yere sahiptir... Yere düşünce öpüp kaldırırız...Hiçbir besinde olmayan manevi bir anlamı vardır ekmeğin bizde..
         Peki ekmek toplumumuzda bu kadar önemliyken beslenmemizde yer almalı mı? Evet yer almalı! Fakat tam buğday ve çavdar ekmeği olarak soframızda bulunmalı.Tam buğday unlu ekmek besin değeri kaybına uğramaz, lif açısından zengindir.Enerji yoğunluğu az olmasına rağmen lif içeriği yüksek olduğu için tokluk sağlar. Beyaz ekmek tahılın kısımlarının ayrılmasıyla elde edilmektedir, kepek, tohum, yağ ve minerallerinin bir kısmını kaybeder. Bu nedenle ekmekte tercihiz tam buğday  veya çavdardan yana olmalıdır. 
         Tam buğday unlu ekmeğin tanelerinde  endosperm, kepek, alevron ve öz kısımları vardır ve bunlar birbirinden ayrılmamıştır. 
         Endosperm kısmı enerji veren karbonhidrat içerir.Kepek kısmı dış kabuktur. Lif içerir, sindirime yardımcıdır. Alevron, kepek tabakasında bulunur, besin değerince zengin kısımdır.Öz kısmı yanı ruşeym, iç çekirdektir. Besin değeri zengindir.B vitaminleri, E vitaminleri, protein ve mineraller, linolenik yağ asidi gibi doymamış yağ asitlerini içeririr. 
         Tam tahıllı ekmek, tiamin vitaminin başlıca kaynağıdır. Tiamin yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozuklukları oluşabilmektedir. E vitamini içerir. E vitamini antioksidan özellikli vitamindir, kansere yakalanma riskini azaltabilmektedir. Tam tahıllar liften zengindir. Lif; kabızlığı önler, bağırsak kanserine karşı koruyucudur, kan şekerini dengeler, tokluk hissi sağlar, kolesterolü azaltmaya yardımcıdır.
          Her besinde olduğu gibi ekmek tüketirken de miktarına dikkat edilmelidir. Kişiye özel beslenme programınızda ekmeğe yer ayırmayı ihmal etmeyin!
        


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Demir Emilimini Arttırmak İçin Ne Yapılmalı?

Bulgurlu Mercimekli Biber Dolması

Tarçın Kan Şekerini Düzenler Mi?